Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 

Πού στ’ αλήθεια πάμε;


Γιώργος Δελαστίκ: το ιστορικό της εξαπάτησης


Δράση για μια Άλλη Πόλη - Πού πάμε - Γιώργος... by DrasiVrilissia

Ενθουσιάστηκα περπατώντας στη γειτονιά σας, όταν είδα τις αφισέτες με τον τίτλο της εκδήλωσης, «πού πάμε;». Είναι ένας δωρικός τίτλος, αλλά είναι η ουσία αυτού που συζητάει όλη η Ελλάδα. Πού πάμε λοιπόν;

Ας δούμε καταρχήν πού μας πάει η κυβέρνηση με το μνημόνιο και πού μας οδηγεί. Η απάντηση είναι άκρως απογοητευτική. Το μνημόνιο μας οδηγεί στη χρεωκοπία με μαθηματική ακρίβεια. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η κυβέρνηση παρέλαβε το Σεπτέμβριο του 2009 ένα χρέος της τάξης του 115% του ΑΕΠ. Στο τέλος του 2009 ήταν 127% του ΑΕΠ. Το 2010 έφτασε στο 143% του ΑΕΠ με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Τέλος Μαρτίου, ήταν 154% του ΑΕΠ. Τέλος του 2011 θα είναι 164% του ΑΕΠ, δηλαδή σε δυο χρόνια, το δημόσιο χρέος θα έχει αυξηθεί κατά 50%. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτό το χρέος να πληρωθεί! Γιατί από φέτος, από το 2011 μέχρι και το 2015, όταν λήγουν ομόλογα του ελληνικού κράτους, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει για τοκοχρεολύσια 200 δισεκατομμύρια ευρώ! Το δάνειο που μας έδωσαν, υποτίθεται για να μας σώσουν, ήταν 110 δις ευρώ. Και μιλάμε χωρίς το καινούργιο δάνειο που θα πάρει η κυβέρνηση. Να φανταστείτε ότι, το 2014, την πρώτη χρονιά που υποτίθεται θα βγαίναμε από το μνημόνιο, πρέπει η Ελλάδα να δανειστεί από τις τράπεζες, από τους κερδοσκόπους, από τους τοκογλύφους, 58 δις ευρώ. Αυτά τα ποσά, ούτε κατά φαντασία δεν μπορούν να συγκεντρωθούν! Επομένως με το μνημόνιο, αν οι όροι μείνουν όπως είναι, χρεοκοπούμε με μαθηματική ακρίβεια. Πρέπει λοιπόν να αλλάξουν οι όροι. Αυτοί, αλλάζουν με πολλούς τρόπους. Να αλλάξουν προς όφελος του ελληνικού λαού, ώστε να διευκολυνθούμε να πληρώσουμε και ταυτόχρονα η χώρα μας να αναπτύσσεται ή να αλλάξουν προς όφελος των δανειστών.

Πού θέλουν να μας πάνε οι Γερμανοί, είναι ένα δεύτερο ερώτημα. Οι Γερμανοί ήδη, είναι σε φάση να ολοκληρώσουν μέσω της Ε.Ε. ένα σχέδιο συντεταγμένης χρεοκοπίας. Αυτό είναι που μετονόμασαν -για να μην ακούγεται φρικτό- σε μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Θα αρχίσει να ισχύει από τον Ιούλιο του 2013. Προσπαθούν και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πολλά λεφτά για να μη χρεοκοπήσει η χώρα πριν από το 2013, για να μας βάλουν σ’ αυτό το μηχανισμό. Όμως αφ’ ης στιγμής μπούμε, η χώρα χάνει την οικονομική της ανεξαρτησία και θα διοικείται οικονομικά από επιτροπή της Ε.Ε., που δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει πώς θα είναι. Και τι θα γίνεται τότε; Είναι απλό και τραγικό. Θα λένε, ας πούμε, πρέπει να δώσετε φέτος το 60% των δημοσίων εξόδων για τοκοχρεολύσια. Μα δεν φτάνουν, θα λέμε εμείς, για να πληρώσουμε μισθούς, νοσοκομεία, σχολεία κτλ. Δεν μας νοιάζει! Κόψτε μισθούς ή απολύστε εργαζόμενους! Κλείστε σχολεία, κλείστε νοσοκομεία, αυτό το οποίο βλέπετε με το ψευδώνυμο της συνένωσης, έχει ήδη αρχίσει να γίνεται. Διότι είναι άλλο πράγμα να κλείσεις ένα σχολείο σ’ ένα απομακρυσμένο χωριό που δεν έχει πια παιδιά και άλλο να κάνεις συνενώσεις Γυμνασίων και Λυκείων στην Αθήνα. Θα ξαναπάμε σ’ αυτό που ζήσαμε πολλοί από μας, να έχουμε τάξεις με 44 μαθητές και όχι 25 που είναι τώρα.

Εδώ όμως που φτάσαμε, ας δούμε τι θα γίνει όταν χρεοκοπήσουμε: Ακούγεται σωστά και απειλητικά ότι θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τα ασφαλιστικά ταμεία. Με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, (περίπου δυο μηνών, αυτά όμως αλλάζουν πολύ γρήγορα), οι ελληνικές τράπεζες έχουν ομόλογα δημοσίου αξίας 65 δις ευρώ, τα ασφαλιστικά ταμεία 40 δις ευρώ και οι ασφαλιστικές εταιρείες 15 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν χρεοκοπήσει η χώρα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καταρρέει αναλόγως του πώς θα συμβεί η χρεοκοπία. Θα είναι μέσα στο ευρώ; Θα είναι με επιστροφή στη δραχμή; Θα την κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Θα την κηρύξουν οι δανειστές μας; Διότι το καθεστώς της συντεταγμένης χρεοκοπίας που έχει αποφασίσει η Ε.Ε. από το 2013 και μετά, γράφει ρητά, ότι μια χώρα κηρύσσεται σε χρεοκοπία, όχι από την κυβέρνησή της, αλλά πλέον από επιτροπή της Ε.Ε.. Έτσι λοιπόν, σε περίπτωση χρεοκοπίας, θα υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα για τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά γι’ αυτά δεν νοιάζονται καθόλου οι δανειστές –θα τολμούσα να πω, ούτε η ελληνική κυβέρνηση- γιατί θα εξυπηρετηθεί ο στόχος της περαιτέρω μείωσης των συντάξεων στην Ελλάδα.

Όλο αυτό το πράγμα, έγινε τυχαία, έγινε από αδυναμίες, έγινε από κακούς χειρισμούς ή εγκληματικά λάθη; Η κυβέρνηση Παπανδρέου, που τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά είχε ένα τελείως διαφορετικό πρόγραμμα, είδε ξαφνικά ότι τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα απ’ ότι το φανταζόταν; Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά, εντελώς αντικειμενικά, έρχεται από δύο -τρία στοιχεία:

Μόλις η κυβέρνηση υπέγραψε το μνημόνιο στις αρχές Μάιου του 2010, βγήκε στη ΝΕΤ ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης και είπε επί λέξει: «όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας, διαπίστωσε ότι η μόνη εναλλακτική οικονομική πολιτική που είχε ήταν να προσφύγει στο Δ.Ν.Τ..Το Δ.Ν.Τ. ήταν η πρώτη επιλογή και η μόνη που υπήρχε από τις 5 Οκτωβρίου του 2009 και μετά». Την επομένη λοιπόν των εκλογών μας λέει ο Σαχινίδης, ότι η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να μας πάει στο Δ.Ν.Τ.. Και μας λέει την αλήθεια, διαφορετικά ο πρωθυπουργός θα τον είχε απομακρύνει από τη θέση του. Αλλά αυτό επιβεβαιώθηκε και από το περιβόητο ντοκιμαντέρ του Στρος Καν, πριν αρχίσουμε να ασχολούμαστε με την καμαριέρα. Θυμάστε ότι εκεί ο Ντομινίκ Στρος Καν έλεγε, ότι λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, ο Γ. Παπανδρέου απευθύνθηκε σ’ αυτόν για να υπαχθεί η χώρα στο Δ.Ν.Τ.. Επομένως, υπήρχε σκοπιμότητα, ήταν μια συνειδητή επιλογή, απ’ ότι φαίνεται. Βλέποντάς το ψυχρά, είναι μια νεοφιλελεύθερη επιλογή, η οποία λέει ότι, μια χώρα για να γίνει ανταγωνιστική, πρέπει να φτωχύνει. Να πέσουν οι μισθοί, να πέσουν οι συντάξεις, να πέσουν οι τιμές, ώστε να έρχονται οι ξένοι επενδυτές και να αγοράζουν γη, υπηρεσίες, επιχειρήσεις. Είναι αυτό που λέμε στη λαϊκή γλώσσα «κινεζοποίηση». Στην Κίνα, που ακούτε ότι έχει ανάπτυξη, την οποία καμιά φορά, ολίγον αφελώς θαυμάζουμε, το μεροκάματο είναι 80 λεπτά! Το καλύτερο κινέζικο μεροκάματο σε εργοστάσιο είναι 2 ευρώ. Επομένως, όταν σου λένε να ανταγωνιστείς την Κίνα, είναι σαν να σου λένε, ρίξε το μεροκάματο του Έλληνα στα 2 ευρώ! Αυτό είναι αδύνατον να συμβεί. Γι’ αυτό και κατά τη γνώμη μου, η θεωρία αυτή εφαρμοζόμενη στην Ελλάδα, σημαίνει καταστροφή.

Όμως η γνώμη των Γερμανών είναι πολύ απλή: Αντί να έρχεται ο Γερμανός τουρίστας στο ελληνικό ξενοδοχείο στην Κρήτη, μπορεί ο έλληνας επιχειρηματίας να χρεοκοπήσει και να πάρει ένας Γερμανός επιχειρηματίας το ξενοδοχείο. Αυτό θα έχει πολλαπλά κέρδη για τη γερμανική οικονομία. Πρώτον, μεγάλο τμήμα των κερδών θα επιστρέφει στη γερμανική οικονομία, δεν θα μένει στην Ελλάδα. Δεύτερο, αντί να παίρνει για καμαριέρες, για λαντζέρηδες, γυναίκες από τα γύρω χωριά, θα παίρνει από την Ταϋλάνδη, τις Φιλιππίνες, το Μπαγκλαντές. Και έτσι επιπροσθέτως, θα λύνεται και το πρόβλημα του πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού της Γερμανίας. Οι νέοι Γερμανοί που σπουδάζουν τουριστικά επαγγέλματα, αντί να μένουν στη Γερμανία, θα είναι και μάνατζερ σε ελληνικά ξενοδοχεία και ανώτερα στελέχη, θα δουλεύουν ακόμη και στη ρεσεψιόν.

Επίσης, το πρόβλημα δεν είναι ότι ο Παπανδρέου έλεγε προεκλογικά ότι «λεφτά υπάρχουν» και άλλες τέτοιες υποσχέσεις που λέγονται για να παραβιάζονται. Στις 11 Δεκεμβρίου του 2009, δυο ολόκληρους μήνες μετά τις εκλογές και μετά τις συζητήσεις με το Δ.Ν.Τ. και τον Στρος Καν, ο πρωθυπουργός έδωσε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύαμε στις Βρυξέλλες συνέντευξη. Στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Γραμματεία Τύπου, λέει ο κ. Παπανδρέου: «Τα σενάρια για την προσφυγή μας στο Δ.Ν.Τ. δεν υπάρχουν»! Λέει επίσης, γνωρίζοντας ότι αυτό είναι ανακριβές, «το να κόψεις σήμερα το μισθό ή τη σύνταξη, δεν δημιουργεί βιωσιμότητα στην ελληνική οικονομία, δεν απαντά στο πραγματικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, το τονίζω αυτό, να φύγουμε από αυτήν την ιδεοληψία»! Και συνεχίζει: «την κρίση δεν μπορεί να την πληρώσει, ούτε η φτωχολογιά, ούτε το μέσο εισόδημα, τα μεσαία εισοδήματα, που στο κάτω – κάτω, έχουν από ελάχιστη, μέχρι καμία ευθύνη»! Άρα λοιπόν αντιλαμβάνεστε, ότι δεν είχαμε έναν πρωθυπουργό που δεν ήξερε τι γινότανε και ξαφνικά βρέθηκε μπροστά σε απροσδόκητα και ανυπέρβλητα προβλήματα και ως εκ τούτου οδηγήθηκε σε λύσεις απελπισίας.

Θέλω εδώ, να προσθέσω δυο- τρία στοιχεία, που δεν συνηθίζουν να λέγονται και τα κρύβουν: Η Ελλάδα, είναι η μόνη που παρουσιάζει τέτοια προβλήματα; Μα το δημόσιο χρέος της χώρας το 1993, επί Μητσοτάκη, ήταν στο 111% του ΑΕΠ. Για τα επόμενα 16 χρόνια, μέχρι το 2009, κυμαινόταν διαρκώς μεταξύ 100 και 110% του ΑΕΠ. Γιατί αυτό ξαφνικά έγινε θηλεία στο λαιμό μας, ενώ επί τόσα χρόνια δεν ήταν; Αλλά ας το αφήσουμε και αυτό. Οι άλλες χώρες, τηρούν τα κριτήρια του Μάαστριχ, δηλαδή έχουν έλλειμμα προϋπολογισμού κάτω του 3% και δημόσιο χρέος κάτω του 60%; Στα τέλη Απριλίου δημοσιεύτηκαν από την Eurostat τα επίσημα στοιχεία για όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Από τις 17 χώρες μέλη, οι 14 έχουν πάνω από 3% έλλειμμα. Και από τις 27 χώρες της ευρωζώνης, οι 22 παραβιάζουν το κριτήριο του ελλείμματος. Και το δημόσιο χρέος τους καλπάζει με ρυθμούς απείρως ταχύτερα του ελληνικού! Στις 11 από τις 15 παλιές χώρες της Ευρώπης, αυτής που λέγαμε ΕΟΚ, το χρέος ξεπερνάει το 60%. Επομένως, έχουμε να κάνουμε με μια κρίση με πανευρωπαϊκές διαστάσεις και τελείως άλλες αιτίες από τα παραμύθια που μας λένε. Με αυτά, προσέξτε, δεν θέλω να ισχυριστώ ότι στην Ελλάδα δεν είναι σπάταλος ο κρατικός μηχανισμός, ότι δεν γίνονται αντιπαραγωγικές δαπάνες, σ’ αυτά συμφωνούμε. Είναι όμως επιμέρους προβλήματα, δεν είναι η αιτία. Αν ήταν η αιτία, δεν θα είχε όλη η Ευρώπη καλπάζοντα ρυθμό αύξησης του χρέους.

Ποια είναι η αιτία; Είναι η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των τυχοδιωκτών. Για να καταλάβετε, τον Δεκέμβρη του 2007, ξέσπασε η οικονομική κρίση. Είχαν παίξει συνολικά στα παράγωγα, στον χρηματιστηριακό τζόγο δηλαδή, συμβόλαια αξίας 594 τρις δολαρίων. Εκείνη τη χρονιά, το 2007, το ΑΕΠ ολόκληρου του πλανήτη ήταν 54 τρις δολάρια. Οι αθεόφοβοι, οι απατεώνες, είχαν παίξει δηλαδή, 11 φορές το ΑΕΠ του πλανήτη! Σε τέτοια μεγέθη, το ένα χιλιοστό να τσακίσει, χρειάζονται δισεκατομμύρια για να καλύψεις τη ζημιά. Έτσι λοιπόν πέρασαν στις κυβερνήσεις το πρόβλημα, για να βοηθήσουν. Πάνω από 3 τρις ευρώ έχουν δοθεί στην Ευρώπη και 2,3 τρις δολάρια στην Αμερική για να στηριχτεί το τραπεζικό σύστημα, άλλα με τη μορφή εγγυήσεων, άλλα με τη μορφή χρημάτων, με διάφορους τρόπους. Ε, έπειτα, ένα τμήμα από αυτά τα λεφτά, από κάπου πρέπει να το βγάλουν! Και το βγάζουν από τον κόσμο. Όλα αυτά τα λεφτά που έδωσαν τα κράτη στις τράπεζες, μετατράπηκαν σε δημόσιο χρέος. Και ξαφνικά μας είπανε ότι πολύ ζούμε, μεγάλες συντάξεις παίρνουμε, πολλές φροντίδες απολαμβάνουμε και άρχισαν να μας τα μαζεύουν.

Δείτε αυτή τη νοοτροπία στα τελευταία μέτρα. Οι πλούσιοι, λέει, δεν πληρώνουν λεφτά για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία. Ωραία, έχουμε 3 εκ. φορολογούμενους, στους οποίους επιβάλουμε μόνιμο έκτακτο φόρο που αρχίζει από εκείνον που έχει εισόδημα 12χιλ.€, δηλαδή ούτε χίλια ευρώ το μήνα, για να μαζέψουμε 1,5 δις! Υπάρχουν πράγματι μικρομεσαίοι που φοροδιαφεύγουν, κάποιοι απατεώνες, έχουν πλουτίσει κιόλας. Αλλά η κυβέρνηση, αντί να ψάξει αυτούς, βάζει ένα πεντακοσάρικο ετήσιο κεφαλικό φόρο. 500 ευρώ σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Φτάσανε στο σημείο, να αυξήσουν το ΦΠΑ κατά δέκα ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες, ακόμη και στο σουβλάκι, το αναψυκτικό. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Είναι σαν τη διαφήμιση που λέει, «στις δυο πίτσες, μια τρίτη δώρο». Τώρα είναι σαν στις δέκα πίτσες που αγοράζετε, τη μία να την τρώει το υπουργείο οικονομικών. Και στους κάθε δέκα χυμούς που αγοράζουν τα νεαρά κορίτσια για να διατηρούνται δροσερά και ωραία, ο ένας θα πηγαίνει κι’ αυτός στην κυβέρνηση, προφανώς για να χωνέψει τις πίτσες και τα σουβλάκια που έφαγε από τους προηγούμενους!

Πέμπτη 17 Απριλίου 2025 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Περί ποιήσεως (Μιχάλης Γκανάς)
Κι εσύ που ξέρεις από ποίηση κι εγώ που δεν διαβάζω κινδυνεύουμε. Εσύ να χάσεις τα ποιήματα κι εγώ τις αφορμές τους.


Τα σχόλια σας...
Η εποχή του «Δεν Γνώριζα», απλά τελείωσε29/3/2025 Δ.Κ.
Τα τελευταία σύννεφα, τα οποία πιθανόν να έδιναν κάποιο άλλοθι στην «άγνοιά μας», πρέπει να ήταν πριν 5 χρόνια, με την προβολή του social dilemma, που επίσης πραγματεύονταν περίπου το ίδιο θέμα. Από τότε τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Όλα αυτά είναι συμπτώματα μιας κοινωνίας, όπου όλοι, σαν αποκεφαλισμένα κοτόπουλα, ζαλισμένα από το καθημερινό ξύλο, τρέχουν δεξιά και αριστερά, τσεκάροντας ανά 3 λεπτά το κινητό για το επόμενο breaking news που θα ανακοινώσει το newspeak. Θα ακουστώ κυνικός ή πεσιμιστής, αλλά δε βλέπω να αντιστρέφεται το κλίμα. Στο μόνο που ελπίζω είναι οι ελάχιστες -πλην όμως φωτεινές- περιπτώσεις εκπαιδευτικών που δίνουν τον καθημερινό τους αγώνα, πολλές φορές λοιδορούμενοι και από πάνω, αφουγκράζονται τα προβλήματα των εφήβων, καταλαβαίνουν τον διαφορετικό κώδικά τους, αγγίζουν τον ψυχισμό τους. Και το λέω από προσωπική εμπειρία και από τα 2 σχολεία που φοίτησαν τα παιδιά μου. Θανάση, η τελευταία παράγραφος (Δ) δεν είναι ουτοπική πρόταση, αλλά και να ήταν, όπως λέει και ο Γκαλεάνο, η ουτοπία χρησιμεύει για να προχωράμε. ΥΓ: ένα πολύ καλό ντοκιμαντέρ, που θα μπορούσε και αυτό να προβληθεί, και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση με τους μαθητές είναι το «Τέλος Χρόνου» του Λουκά Παλιοκρασσά.
Τα προβαδίσματα και το διαζευκτικό ή αντί του εν ελλείψει: Ένα δίλημμα χωρίς περιεχόμενο18/11/2024 Χαράλαμπος Λαζάνης
Πράγματι, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με τις ντιρεκτίβες της, μετατρέπει τους Δήμους σε τηλεκατευθυνόμενα νευρόσπαστα, ανελεύθερους, χωρίς πόρους, αρμοδιότητες, πρωτοβουλία, χωρίς ζωή.. απρόθυμους να ρίξουν μια φρέσκια ματιά στα του οίκου τους. Το τί πραγματικά παίζεται με το ψυχομαχητό και το λαχάνιασμα των Δήμων πίσω από την "Αποκεντρωμένη" στη Δράση το έχουμε εμπεδώσει καλά, δηλαδή με όρους υπαρξιακούς της αυτοδιοίκησης. Από πλευράς του ο Δήμαρχος προβληματίζεται, όχι χωρίς θάρρος, με τα "κουρασμένα αντανακλαστικά" του πολιτικού συστήματος, ενώ οι σύμβουλοι της απερχόμενης Διοίκησης παραμένουν σε αφασία, κολλημένοι στο συστημικό τροπάρι της νομιμότητας. Εξαιρετικά διαυγής, ακριβοδίκαιη και σε πνεύμα δημοκρατικό/αυτοδιοικητικό -κοινοτιστικό θα έλεγα- η τοποθέτηση της δημοτικής μας Συμβούλου Μαρίνας Παπαχριστοδούλου.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009




Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.




   
© 2006 - 2025 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου