Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
9/7/2025

Ένα δανέζικο φιάσκο: Η μονάδα αποτέφρωσης της Κοπεγχάγης

Κλίμα, Ενέργεια και Ατμοσφαιρική Ρύπανση ( Αν οι Δανοί τα θαλάσσωσαν φανταστείτε εδώ... )

Το Amager Bakke είναι μια νέα, σύγχρονη μονάδα αποτέφρωσης στην Κοπεγχάγη. Μπορεί να αποτελέσει μάθημα για τις αμφισβητήσιμες διαδικασίες λήψης αποφάσεων, τον κακό σχεδιασμό ενός έργου και τις οικονομικές και περιβαλλοντικές αποτυχίες.

Οι υποσχέσεις για τον νέο αποτεφρωτήρα
Η ιστορία της νέας μονάδας αποτέφρωσης που βρίσκεται στο βορειοανατολικό Amager χρονολογείται από το 2009. Οι πέντε δήμοι που κατείχαν την προηγούμενη, 40χρονη μονάδα αποτέφρωσης Amager - Dragør, Frederiksberg, Hvidovre, Copenhagen και Taarnby - ανέλαβαν την κατασκευή ενός νέου αποτεφρωτήρα χωρητικότητας 560.000 τόνων ετησίως, με κόστος 534 εκατομμύρια ευρώ. Ο νέος αποτεφρωτήρας κατασκευάστηκε με την υπόσχεση ότι θα προσφέρει περισσότερα οφέλη όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και την προστασία του περιβάλλοντος. Σε σύγκριση με τον αποτεφρωτήρα που αντικατέστησε, αναμενόταν να παράγει 20% περισσότερη θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια ανά τόνο αποτεφρωμένων αποβλήτων, να εκπέμπει λιγότερο καπνό ώστε να μειώνεται η (προκαλούμενο από τη λειτουργία του) ατμοσφαιρική ρύπανση κατά περισσότερο από 50% ανά τόνο επεξεργασμένων αποβλήτων. Η μονάδα θα μπορούσε επίσης να καίει βιομάζα σε περίπτωση έλλειψης αποβλήτων, κάτι που θα δημιουργούσε ενέργεια και θερμότητα ουδέτερη ως προς τον άνθρακα, εκδοχή που παράλληλα θα είχε και οικονομικό αποτέλεσμα (4).

Η συνολική χωρητικότητα της νέας μονάδας αποτέφρωσης είναι 560.000 τόνοι αποβλήτων ετησίως, τα οποία διαχειρίζονται από δύο γραμμές κλιβάνου, η καθεμία με χωρητικότητα 30-35 τόνων αποβλήτων ανά ώρα. Συγκριτικά, η παλιά μονάδα είχε τέσσερις γραμμές κλιβάνου, η καθεμία με χωρητικότητα 15 τόνων αποβλήτων ανά ώρα, και άδεια καύσης 440.000 τόνων αποβλήτων ετησίως. Στις προσπάθειές να αποτελέσει ορόσημο βιώσιμης ανάπτυξης, ο αποτεφρωτήρας Amager Bakke άλλαξε το όνομά του σε Κέντρο Πόρων Amager (Δανικά: Amager Ressource Center ARC), και δεσμεύτηκε να δαπανήσει άλλα 8 εκατομμύρια ευρώ για την διερεύνηση εναλλακτικών τεχνολογιών. Για τον σκοπό αυτό, κατασκευάστηκε μια νέα μονάδα διαλογής απορριμμάτων δίπλα στον αποτεφρωτήρα, με χώρο για αποθήκευση οικιακών απορριμμάτων και ανακύκλωση. Αλλά είναι πραγματικά μια ορόσημο για το περιβάλλον; Μία προς μία, οι υποσχέσεις που έδωσαν οι υποστηρικτές του έργου αθετήθηκαν, μετατρέποντας το σε σύμβολο των ανεκπλήρωτων περιβαλλοντικών φιλοδοξιών της Δανίας, η οποία μπορεί να δει τους στόχους της για το κλίμα και την ενέργεια να διακυβεύονται για τις επόμενες δεκαετίες.

Ένα αμφιλεγόμενο υπόβαθρο

Ο αποτεφρωτήρας Amager είναι αμφιλεγόμενος από την έναρξή του, με το οικονομικό του μοντέλο να αποδεικνύεται ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο. Τον Ιανουάριο του 2012, το έργο αποτεφρωτήρας Amager Bakke είδε να απορρίπτεται από το δήμο της Κοπεγχάγης η αίτηση εγγύησης δανείου ύψους 534 εκατομμυρίων ευρώ. Ο λόγος ήταν ότι ο δήμος ήθελε αντί για μια μεγάλη μονάδα αποτέφρωσης να κατασκευάσει μια μικρότερης χωρητικότητας που θα εστίαζε περισσότερο στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Η πόλη ανησυχούσε ιδιαίτερα ότι η κατασκευή ενός μεγάλου αποτεφρωτήρα θα μπορούσε να στείλει μήνυμα στους πολίτες ότι η καύση κατά τα άλλα ανακυκλώσιμων υλικών είναι αποδεκτή (παράλληλα με τις άλλες επιπλοκές που είναι εγγενείς σε έναν υπερμεγέθη αποτεφρωτήρα). Παρά την έγκριση τριών από τους πέντε δήμους, ο δήμος της Κοπεγχάγης ζήτησε άλλη προσφορά, η οποία περιλάμβανε μικρότερο κλίβανο. Η προσφορά απορρίφθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Amager Bakke με το σκεπτικό ότι δεν ήταν οικονομικά βιώσιμη. Το επιχείρημα αυτό ήταν αμφισβητήσιμο, δεδομένου ότι το έργο είχε σχεδόν αλλά όχι απόλυτα, ολοκληρωθεί, λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2012, μια σειρά από μυστικές διαπραγματεύσεις οδήγησαν τον δήμο της Κοπεγχάγης να αποφασίσει να εγκρίνει τα σχέδια, με μικρές αλλαγές. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι το νέο έργο θα δέσμευε την επεξεργασία των αποβλήτων για αποτέφρωση από τον δήμο για 30-40 χρόνια και θα υπονόμευε το πλάνο της πόλης για την κλιματική αλλαγή. Υπήρχαν επίσης προβλήματα με το κόστος της μονάδας, το οποίο θα ήταν σημαντικά υψηλότερο από άλλα παρόμοια έργα στη Δανία. Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι η μονάδα δεν θα μπορούσε να εισάγει απόβλητα για τον αποτεφρωτήρα.
Μια απόφαση από τα πάνω προς τα κάτω

Αλλά γιατί υπήρξε αυτή η μεταστροφή στη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης; Η δανική εφημερίδα Finans υπονοεί ότι η ευθύνη βαρύνει τον τότε υπουργό Οικονομικών, Σοσιαλδημοκράτη Bjarne Corydon, του οποίου το κόμμα κυβερνούσε τη Δανία το 2012. Αν και είναι ασυνήθιστο για τους υπουργούς (στη Δανία: σημείωση του μεταφραστή) να εμπλέκονται σε τοπικά έργα, η εκλογική περιφέρεια του Corydon είναι η πόλη Esbjerg, όπου εδρεύει η Babcock & Wilcox Vølund, η εταιρεία που προμήθευσε τον κλίβανο για τον αποτεφρωτήρα. Ήταν η ενεργός εμπλοκή του υπουργού στην υπόθεση που οδήγησε τον δήμο της Κοπεγχάγης ο οποίος ιστορικά ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες στην αλλαγή γνώμης. Η παρέμβασή του είχε ως αποτέλεσμα την έγκριση του έργου με πρόσχημα την αποφυγή πιθανής ζημίας 0,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (Babcock & Wilcox), παρά το γεγονός ότι η επιχειρηματική πρόταση δεν ήταν συνολικά βιώσιμη.

Τρέχοντα προβλήματα

Η νέα μονάδα αποτέφρωσης κατασκευάστηκε δεόντως και άρχισε να λειτουργεί το 2017. Προπαγανδίστηκε ότι χρησιμοποιούσε υπερσύγχρονη τεχνολογία αποτέφρωσης, αλλά η διαδικασία λήψης αποφάσεων παραέβλεπε πολλά βασικά ζητήματα, τα οποία έκτοτε μετατράπηκαν σε προβλήματα για τη μονάδα: Πρώτον, η μονάδα είναι πολύ μεγάλη. Για να λειτουργήσει σε πλήρη δυναμικότητα απαιτούσε τη χρήση εισαγόμενων αποβλήτων, κάτι που αρχικά απαγορευόταν. Ωστόσο, το 2016, οι πέντε δήμοι που συμμετέχουν στην Amager Bakke άλλαξαν την αρχική συμφωνία για να επιτρέψουν την εισαγωγή αποβλήτων, σε μια προσπάθεια να καταστήσουν το έργο οικονομικά βιώσιμο. Δεύτερο οι αρχικές εκτιμήσεις για τις διαθέσιμες ποσότητες αποβλήτων ήταν πολύ χαμηλές, ενώ η μείωση του όγκου τους θα οδηγούσε τη μονάδα σε πτώχευση μετά από λίγα χρόνια. Ωστόσο οι δήμοι αναγκάστηκαν να αναπροσαρμόσουν τους προβλεπόμενους 480.000 τόνους αποβλήτων ετησίως σε 350.000 παραβλέποντας το γεγονός ότι η μέγιστη χωρητικότητα της μονάδας αποτέφρωσης είναι 560.000 τόνοι. Τώρα, όχι μόνον επιτρέπεται η εισαγωγή αποβλήτων, αλλά και η καύση βιομάζας για την κάλυψη της τεράστιας ζήτησης και πάλι σε αντίθεση με την αρχική συμφωνία.

Μόνο το 2018, κάηκαν περίπου 30.000 τόνους αποβλήτων, κυρίως από τα Βρετανικά Νησιά. Οι υποστηρικτές του εργοστασίου συνέχισαν να δικαιολογούν τα περιβαλλοντικά οφέλη από την εισαγωγή αποβλήτων, ωστόσο είναι σαφές ότι τα επιχειρήματά τους δεν επιβεβαιώνονται, καθώς τα απόβλητα που εισάγονται είναι ξηρό χαρτί, πλαστικό, χαρτόνι και μεταξύ 15-40% πλαστικό, τα οποία είναι όλα ανακυκλώσιμα. Η Ea (Energy Analysis) επισημαίνει ομοίως την ανυπαρξία περιβαλλοντικού οφέλους με έκθεσή της που αποδεικνύει ότι το αποτύπωμα άνθρακα αυξάνεται όταν δεν δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη μείωση του πλαστικού στα απόβλητα. Αυτό συμβαίνει επειδή η πρώτη ύλη στο πλαστικό είναι το αργό πετρέλαιο, επομένως όταν καίμε πλαστικό, ουσιαστικά καίμε ορυκτό άνθρακα, ο οποίος έχει υψηλότερο ποσοστό εκπομπών CO2.

Μετά από 10 χρόνια ανάπτυξης του έργου, αρκετές «διασωστικές» παρεμβάσεις και την εμπλοκή του Υπουργού Οικονομικών, ο αποτεφρωτήρας συνεχίζει να αντιμετωπίζει τόσο οικονομικά όσο και τεχνικά ζητήματα. Το 2016, για παράδειγμα, οι προμηθευτές κλιβάνων Babcock & Wilcox Vølund ανακάλυψαν σφάλμα στους κλιβάνους. Η καθυστέρηση που προκλήθηκε δημιούργησε ζημία πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την εταιρεία αλλά και για την ARC.

Το 2017 το εργοστάσιο έκλεισε για 14 ημέρες, όταν ένα σφάλμα σχεδιασμού στον αντισταθμιστή προκάλεσε αδυναμία διαχείρισης των αλλαγών θερμοκρασίας. Εκτός από αυτά τα τεχνικά προβλήματα, το εργοστάσιο δεν μπορεί να λειτουργήσει σε πλήρη δυναμικότητα τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η υπερπαραγωγή που προκύπτει θα οδηγούσε άλλους σταθμούς παραγωγής να μην μπορούν να διαθέσουν την παραγόμενη από αυτούς θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια οπότε θα αναγκάζονταν να κλείσουν. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επομένως, λειτουργεί μόνο μία γραμμή στο Amager Bakke. Για να αντισταθμιστούν αυτά τα οικονομικά και τεχνικά προβλήματα, το νέο σχέδιο χρηματοδότησης της ARC προβλέπει την ανάληψη ευθύνης από την ίδια για τη συλλογή αποβλήτων ως μέσο δημιουργίας εσόδων. Αυτό θα έκανε την ARC να αναλαμβάνει τη διαχείριση της συλλογής αποβλήτων από τέσσερις ιδιωτικές εταιρείες. Ως συλλέκτης αποβλήτων, η ARC θα αναλάμβανε συμβόλαιο με την πόλη της Κοπεγχάγης. Αυτό έχει ένα τίμημα, ωστόσο, η ARC θα κοστίσει 13 εκατομμύρια ευρώ περισσότερο από τους ιδιώτες εργολάβους.

Το εργοστάσιο δεν είναι ενημερωμένο

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Brian Vad Mathiesen του Πανεπιστημίου του Aalborg αναφέρει ότι υπάρχουν σημαντικά καλύτεροι τρόποι από την καύση των απορριμμάτων μας για να παράγουμε θερμότητα και ενέργεια. Σημειώνει ότι η εστίαση στις αντλίες θερμότητας, τη γεωθερμική και την ηλιακή θερμότητα θα ήταν σημαντικά πιο συμφέρουσες. Οι επενδύσεις στην τεχνολογία σήμερα θα πρέπει να αποδέχονται ως κύρια πηγή ενέργειας την αιολική και οι μη βιώσιμες πηγές να απορροφούνται από αυτήν.

Συμπερασματικά, ως έργο αποτέφρωσης αποβλήτων, το ARC έχει αποτελέσει τεχνικό και οικονομικό φιάσκο, που χαρακτηρίζεται από την αρχή από κακή κρίση που αγνόησε τις συμβουλές των ειδικών και από διαχείριση έργου που έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια διαχείρισης αποβλήτων και κλιματικής αλλαγής των δήμων. Ως αποτέλεσμα, η Κοπεγχάγη διαθέτει πλέον μια μονάδα αποτέφρωσης που έχει διπλάσιο μέγεθος από αυτό που απαιτείται και η οποία μπορεί να χρειαστεί να εισάγει όλο και περισσότερα ξένα απόβλητα εάν θέλει να συνεχίσει να λειτουργεί. Δεδομένου ότι χρηματοδοτείται μέσω 30ετούς δανείου, οι Δανοί φορολογούμενοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα αυτών των αποβλήτων.

Πηγή: εδώ.
Η μετάφραση δική μας


readers  78


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:



Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Γ. Φλωρίδης, υπ. Δικαιοσύνης, 25 Απριλίου 2025, ΣΚΑΪ.
«Με το κράτος, όταν αυτό αποφασίζει να κάνει κάτι, δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Θα τον ισοπεδώσει».


Τα σχόλια σας...
Η εποχή του «Δεν Γνώριζα», απλά τελείωσε29/3/2025 Δ.Κ.
Τα τελευταία σύννεφα, τα οποία πιθανόν να έδιναν κάποιο άλλοθι στην «άγνοιά μας», πρέπει να ήταν πριν 5 χρόνια, με την προβολή του social dilemma, που επίσης πραγματεύονταν περίπου το ίδιο θέμα. Από τότε τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Όλα αυτά είναι συμπτώματα μιας κοινωνίας, όπου όλοι, σαν αποκεφαλισμένα κοτόπουλα, ζαλισμένα από το καθημερινό ξύλο, τρέχουν δεξιά και αριστερά, τσεκάροντας ανά 3 λεπτά το κινητό για το επόμενο breaking news που θα ανακοινώσει το newspeak. Θα ακουστώ κυνικός ή πεσιμιστής, αλλά δε βλέπω να αντιστρέφεται το κλίμα. Στο μόνο που ελπίζω είναι οι ελάχιστες -πλην όμως φωτεινές- περιπτώσεις εκπαιδευτικών που δίνουν τον καθημερινό τους αγώνα, πολλές φορές λοιδορούμενοι και από πάνω, αφουγκράζονται τα προβλήματα των εφήβων, καταλαβαίνουν τον διαφορετικό κώδικά τους, αγγίζουν τον ψυχισμό τους. Και το λέω από προσωπική εμπειρία και από τα 2 σχολεία που φοίτησαν τα παιδιά μου. Θανάση, η τελευταία παράγραφος (Δ) δεν είναι ουτοπική πρόταση, αλλά και να ήταν, όπως λέει και ο Γκαλεάνο, η ουτοπία χρησιμεύει για να προχωράμε. ΥΓ: ένα πολύ καλό ντοκιμαντέρ, που θα μπορούσε και αυτό να προβληθεί, και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση με τους μαθητές είναι το «Τέλος Χρόνου» του Λουκά Παλιοκρασσά.
Τα προβαδίσματα και το διαζευκτικό ή αντί του εν ελλείψει: Ένα δίλημμα χωρίς περιεχόμενο18/11/2024 Χαράλαμπος Λαζάνης
Πράγματι, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με τις ντιρεκτίβες της, μετατρέπει τους Δήμους σε τηλεκατευθυνόμενα νευρόσπαστα, ανελεύθερους, χωρίς πόρους, αρμοδιότητες, πρωτοβουλία, χωρίς ζωή.. απρόθυμους να ρίξουν μια φρέσκια ματιά στα του οίκου τους. Το τί πραγματικά παίζεται με το ψυχομαχητό και το λαχάνιασμα των Δήμων πίσω από την "Αποκεντρωμένη" στη Δράση το έχουμε εμπεδώσει καλά, δηλαδή με όρους υπαρξιακούς της αυτοδιοίκησης. Από πλευράς του ο Δήμαρχος προβληματίζεται, όχι χωρίς θάρρος, με τα "κουρασμένα αντανακλαστικά" του πολιτικού συστήματος, ενώ οι σύμβουλοι της απερχόμενης Διοίκησης παραμένουν σε αφασία, κολλημένοι στο συστημικό τροπάρι της νομιμότητας. Εξαιρετικά διαυγής, ακριβοδίκαιη και σε πνεύμα δημοκρατικό/αυτοδιοικητικό -κοινοτιστικό θα έλεγα- η τοποθέτηση της δημοτικής μας Συμβούλου Μαρίνας Παπαχριστοδούλου.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009




Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.




   
© 2006 - 2025 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου