Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
27/4/2024

Ο πολίτης απέναντι στον Μινώταυρο μέσα στο κράτος - λαβύρινθο

του Μάκη Ανδρονόπουλου *

Το πρώτο πολιτισμικό σοκ ήταν στην εφορία Χολαργού, την οποία θυμάμαι πως είχε εγκαινιάσει ο πολύς Γιάννος Παπαντωνίου ως κτίριο-πρότυπο. Το τεράστιο αυτό κτίριο ήταν με τρεις υπαλλήλους και μία κυρία στο σεκιούριτι. Τα ράφια στους τοίχους γεμάτα από φακέλους μπλε με την φαρδιά υφασμάτινη ράχη. Δεν είχα ραντεβού, αλλά στην έρημη εφορία μία υπάλληλος με εξυπηρέτησε αφού μου εξήγησε ότι οι εφορίες καταργούνται και οι διάφορες υπηρεσίες τους συγκεντρώνονται σε μεγάλες μονάδες. Αλλού το Κεφάλαιο, αλλού τα Έσοδα, αλλού το Εισόδημα κ.ο.κ.

«Δηλαδή αν θες να διεκπεραιώσεις μια σύνθετη συναλλαγή, τι κάνεις, πας από τον Άνα στον Καϊάφα;» ρωτάω ο αφελής. «Όχι κύριε, άλλα γίνονται ον λάιν». «Που σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσω 50άρικο στο λογιστή...» μονολόγησα εγώ. Η πρώτη σκέψη που μου ήρθε είναι ότι το κράτος γίνεται ολοένα πιο συγκεντρωτικό και απόμακρο, κόβει κάθε άμεση – ανθρώπινη επαφή με τον πολίτη, γίνεται Μεγάλος Αδερφός.

Επί της ουσίας, ρώτησα για μια χαμένη μου ρύθμιση του 2022 που είχα χάσει δυο-τρεις δόσεις, αλλά στη συνέχεια πλήρωνα, μέχρι που η ΑΑΔΕ μου έβγαλε ένδειξη πως η ρύθμιση έχει χαθεί. Η εφοριακός ήταν εξυπηρετική. Την ρώτησα πως τα 2.399 ευρώ έγιναν 6.138, δεν μπορούσε να μου εξηγήσει και με πληροφόρησε αφήνοντάς με ενεό «αφού η ρύθμιση χάθηκε μπαίνει 15% προσαύξηση!». Δηλαδή, λέω εγώ, «αν κάποιος υποχρεώθηκε να αφήσει μια ρύθμιση από τις συνθήκες της ζωής, τον βάζουμε στο τοκογλυφικό απόσπασμα του 15%;».

«Ακούστε κύριε, αυτές οι 6.138 ευρώ δεν ισχύουν, πρέπει να μπείτε στο ΚΕΒΕΙΣ (Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης) στο myaade και να δηλώσετε “Απώλεια ρύθμισης” και “συμψηφισμό” για τις δόσεις που βάλατε και δεν τις πήρε το σύστημα. Μου είπε και τα βήματα: τα αιτήματά μου, νέο αίτημα, φορολογία, συμψηφισμός, και ένα κειμενάκι που να εξηγώ τι θέλω. Και για κλου μου λέει, ίσα που προλαβαίνετε μέχρι τις 29/4 να πληρώσετε όλες τις δόσεις που χρωστάτε για να αναβιώσει η ρύθμιση!

Το συγκεντρωτικό κράτος δεν εξυπηρετεί τους πολίτες
Πάω σπίτι, βάζω keveis.attikis@aade.gr, φτάνω κάπου όπου οι επιλογές δεν ταίριαζαν. Πάνικ!… Γκουγκλάρω το ΚΕΒΕΙΣ να βρω τηλέφωνο, το βρίσκω και καλώ, ώρα 14.00. Το μηχάνημα λέει ότι είμαι το Νο47 και η προβλεπόμενη αναμονή είναι 38΄. Το κλείνω, παίρνω λίγο πριν τις 15.00’ και πέφτω στο Νο34 και 28΄. Εγκαταλείπω. Καλώ την επομένη το πρωί στις 8.15΄ και είμαι Νο11 και 10΄ αναμονή. Έπινα τον καφέ και χάζευα ειδήσεις στα site. Κάθε τόσο έβγαινε ο τηλεφωνητής και έλεγε πως «ένας εκπρόσωπός μας θα σας εξυπηρετήσει σύντομα», ειρωνεία που μου ανέβαζε την πίεση. Η εξυπηρέτηση ήρθε στα 28΄ όπου αποκαλύπτεται πως τα 6.138 ευρώ που δείχνει η καρτέλα μου δεν ισχύουν και ότι αν πληρώσω 16 δόσεις θα αναβιώσει η ρύθμιση και η προσαύξηση θα είναι 0,73% για κάθε δόση. Είναι σαν να λέει ουσιαστικά ξόφλα το εφάπαξ. Υποκρισία ή στρουθοκαμηλισμός ή ΑΙ;
Κάπως έτσι, ο πολίτης αντιλαμβάνεται ότι η συγκέντρωση του κράτους δεν τον εξυπηρετεί, αντίθετα κατεβάζει σιδηρούν παραπέτασμα. Κάπως έτσι τα ληξιπρόθεσμα είναι στα 104 δισ. ευρώ και το 40% των φορολογουμένων βρίσκεται στο όριο της φτώχειας (ΙΟΒΕ).

Λέει η μελέτη του ΙΟΒΕ ότι «η επίδραση της οικονομικής κρίσης στα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών ήταν μεγάλη. Πέρα από τη μείωση των εισοδημάτων, ως απόλυτα μεγέθη, σημειώθηκε και σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης αφού ο πληθωρισμός δεν μειώθηκε αναλογικά με τα εισοδήματα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας στοιχεία δηλωμένων εισοδημάτων στις φορολογικές αρχές, το ΙΟΒΕ αναφέρει ότι ορισμένοι δείκτες ανισότητας επιδεινώθηκαν, όπως ότι το συνολικό εισόδημα των χαμηλότερα αμειβομένων πολιτών μειώθηκε ως ποσοστό του συνολικού εισοδήματος». Έτσι, ο δείκτης ανισότητας Gini που εκτιμάει η Παγκόσμια Τράπεζα, κατατάσσει την Ελλάδα στην 57η θέση παγκοσμίως για το 2021.

* Πηγή: SLpress

Ο Μάκης Ανδρονόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Διετέλεσε διευθυντής Σύνταξης στη “Ναυτεμπορική”, στον “Κόσμο του Επενδυτή”, στην “Απογευματινή της Κυριακής” και αρχισυντάκτης στο “Κέρδος”. Εργάστηκε ως οικονομικός συντάκτης στην “Καθημερινή”, το “Έθνος”, το “Ποντίκι” και παρουσίασε οικονομικές εκπομπές στα κανάλια Μega, Tempo, SevenX. Εργάστηκε, επίσης, στο χώρο της πολιτικής επικοινωνίας. Το 2023 κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο “SAPIENS 3 κόντρα στον Μετάνθρωπο – Εγχειρίδιο μετάβασης στην Άλλη Εποχή” (Ελληνοεκδοτική). Έχει επίσης γράψει τα βιβλία “Η Ελλάδα στο ντιβάνι - Διεργασίες ανατροπής γύρω από την ιστορία, τη γλώσσα και τα κοινωνικά στερεότυπα” (Αλεξάνδρεια, 2011), “Το γερμανικό σύνδρομο - Η Ελλάδα και η Ευρώπη απέναντι στη γερμανική ιδιαιτερότητα” (εκδόσεις Ταξιδευτής, 2013). Έχει μεταφράσει το φουτουριστικό μυθιστόρημα του Τσέχου συγγραφέα Γιαν Βάις “Το σπίτι με τα χίλια πατώματα” (εκδόσεις Οδυσσέας, 1982).


readers  1037


Σχόλια (1)


Γιώργος Θωμάκος 15 Μαϊ 2024, 16:39
Έχω ανάλογη δυσάρεστη εμπειρία από την ΑΑΔΕ, την αυθαιρεσία των υπηρεσιών της, τις δυσλειτουργικές πλατφόρμες της ,τα ηλεκτρονικά αδιέξοδα και την "απρόσωπη" "από μηχανής" ταλαιπωρία που περιμένει τον κάθε ανυποψίαστο πολίτη ( που δεν είναι λογιστής ή φοροτεχνικός). Και ως επιστέγασμα, ο Διοικητής της ο κύριος Πιτσιλής να κομπάζει ότι με την ηλεκτρονική διοίκηση έχει καταφέρει να μειωσει την προσέλευση του κοινού προς τις υπηρεσίες(αφού έχει πρώτα κλείσει όλες τις τοπικές εφορίες και έχει πάει τις υπηρεσίες στου διαόλου τη μάνα).
Άλλη μία Ανεξάρτητη αρχή που "απολαμβάνει" την ανεξαρτησία της από το να λογοδοτεί στους πολίτες.
Προσωπικά, δεν μπορώ να ανεχθω την "ανημπορια" αντίδρασης απέναντι σε τέτοιες.αυθαιρεσίες. Μετα απο δύο ενδικοφανεις προσφυγές (στις οποίες δικαιώθηκα) και ένα email διαμαρτυρίας στα διοικητή της ΑΑΔΕ σκοπεύω να στείλω αναφορά για τις δομικές παθογένειες της φορολογικής διοίκησης στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών κ Διαφάνειας στη Βουλή. Είναι σίγουρο ότι εκτός από εμένα υπάρχουν και πολλοι αλλοι στην αντίστοιχη θέση.
Ευχής έργον θα ήταν να γίνει κάτι συλλογικά.
Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Κωστής Παπαγιώργης
Οι αριθμοί είναι λιγότερο αμφίσημοι από τις λέξεις, η φιλοσοφία υπερέχει γιατί είναι η μόνη που μπορεί να σκέφτεται κάτι και συνάμα να σκέφτεται ότι το σκέφτεται.


Τα σχόλια σας...
Καταστρέφουν το πράσινο στο όνομα του περιβάλλοντος!18/6/2024 Τασία Μάρη
Πολύ ενδιαφέρουσα η παρέμβαση της Δράσης για μια άλλη Πόλη. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό σημείο του άρθρου, το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους , είναι το παρακάτω: " ....Είναι γνωστό το φαινόμενο, ξαφνικά όλοι οι Δήμοι να βάζουν όργανα γυμναστικής στα πάρκα τους, όλοι να αλλάζουν τους λαμπτήρες οδοφωτισμού τους με Led, όλοι να εγκαθιστούν υπόγειους κάδους συμπίεσης απορριμμάτων, όλοι να εκπονούν Σχέδια Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κινητικότητας, όλοι να αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να εγκαθιστούν δωρεάν σταθμούς φόρτισης, ναι, ζούμε σε έναν οικολογικό κόσμο που κινείται συντονισμένα και βελτιώνει την καθημερινότητά μας. Εκεί το χρήμα, εκεί πρωταγωνιστεί και η Αυτοδιοίκηση!...." Δυστυχώς, από την .... Τοπική Αυτοδιοίκηση, το δεύτερο συνθετικό είναι δυστυχώς όρος κατ΄ ευφημισμόν......
Ο πολίτης απέναντι στον Μινώταυρο μέσα στο κράτος - λαβύρινθο15/5/2024 Γιώργος Θωμάκος
Έχω ανάλογη δυσάρεστη εμπειρία από την ΑΑΔΕ, την αυθαιρεσία των υπηρεσιών της, τις δυσλειτουργικές πλατφόρμες της ,τα ηλεκτρονικά αδιέξοδα και την "απρόσωπη" "από μηχανής" ταλαιπωρία που περιμένει τον κάθε ανυποψίαστο πολίτη ( που δεν είναι λογιστής ή φοροτεχνικός). Και ως επιστέγασμα, ο Διοικητής της ο κύριος Πιτσιλής να κομπάζει ότι με την ηλεκτρονική διοίκηση έχει καταφέρει να μειωσει την προσέλευση του κοινού προς τις υπηρεσίες(αφού έχει πρώτα κλείσει όλες τις τοπικές εφορίες και έχει πάει τις υπηρεσίες στου διαόλου τη μάνα). Άλλη μία Ανεξάρτητη αρχή που "απολαμβάνει" την ανεξαρτησία της από το να λογοδοτεί στους πολίτες. Προσωπικά, δεν μπορώ να ανεχθω την "ανημπορια" αντίδρασης απέναντι σε τέτοιες.αυθαιρεσίες. Μετα απο δύο ενδικοφανεις προσφυγές (στις οποίες δικαιώθηκα) και ένα email διαμαρτυρίας στα διοικητή της ΑΑΔΕ σκοπεύω να στείλω αναφορά για τις δομικές παθογένειες της φορολογικής διοίκησης στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών κ Διαφάνειας στη Βουλή. Είναι σίγουρο ότι εκτός από εμένα υπάρχουν και πολλοι αλλοι στην αντίστοιχη θέση. Ευχής έργον θα ήταν να γίνει κάτι συλλογικά.
Τα Βριλήσσια στο μέτωπο των Δήμων που αντιδρούν 7/5/2024 ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Πρόκειται για ένα υδροκέφαλο κράτος και ένα επίσης υδροκέφαλο λεκανοπέδιο. Η ζήτηση κατοικιών είναι ασφυκτική και οι "αρμόδιοι" όπως πάντα καλούνται να την αντιμετωπίσουν άρον άρον, (τηρουμένου βεβαίως κάθε μέτρου που εξασφαλίζει τα συμφέροντα των εχόντων προσβάσεις στο κράτος). Θέλουμε σπίτια και δεν έχουμε γη; Δίνουμε ύψος, αδιαφορώντας αν ο συνωστισμός που δημιουργείται έτσι δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Κανένας από αυτούς τους νεαρούς και νεοεμφανιζόμενους, αμερικανοσπουδαγμένους πολιτικούς με τον αέρα σαράντα καρδιναλίων δεν θα σπάσει το κεφάλι του προκειμένου να αντιμετωπίσει ριζικά ένα θέμα πριν η βόμβα σκάσει στα χέρια μας, εστιάζοντας στα αίτια. Θα κινηθούν με συνοπτικές διαδικασίες για να κατασπαράξουν ό,τι έχει απομείνει και "τσιμέντο να γίνει". Διότι, αν η χώρα είχε διασώσει κάποιες πολιτικές προσωπικότητες και αν διέθετε πολιτικούς ικανούς να παράγουν πολιτική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως για παράδειγμα υπήρξε ο πρόσφατα εκλιπών Μιχάλης Χαραλαμπίδης, κάποιον θα ενδιέφερε αυτό το τρομαχτικό άνοιγμα ανάμεσα στα κέντρα και στις περιφέρειες, όπου υπάρχει μεγάλη στενότητα ευκαιριών απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας των εκεί πληθυσμών με αποτέλεσμα η ύπαιθρος να ερημώνει και να μαραζώνει την ώρα που τα κέντρα ασφυκτιούν. Γιατί εκεί βρίσκεται η κύρια γενεσιουργός αιτία των δυσλειτουργιών της πόλης. Χρειάζονται αντιστάσεις ώστε να μην εφαρμόζονται μέτρα που επιβαρύνουν την κατάσταση στις πόλεις, σαν αυτά που συζητούνται, αλλά ταυτόχρονα και αναβάθμιση των υποδομών και της ζωής στην περιφέρεια, ώστε να συγκρατούνται οι πληθυσμοί τους εκεί. Αυτά μεταξύ άλλων πολλών με δεδομένο το παντελώς αφερέγγυο σύστημα εξουσίας.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2024 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου