Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
23/3/2024

Όχι και εξαώροφα στα Βριλήσσια!

Πρόταση της ΔΡΑΣΗΣ για εξαίρεση των Βριλησσίων από τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού

Τον Απρίλιο του 2012, επί κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου και υπουργού περιβάλλοντος Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, ψηφίστηκε Νέος Οικοδομικός Κανονισμός. (Νόμος 4067/2012, ΦΕΚ Α-79/9-4-2012). Αν και εκείνη την περίοδο η έντονη οικονομική κρίση στον κατασκευαστικό τομέα, δεν επέτρεπε την εκτεταμένη αξιοποίηση του νέου κανονισμού, όλα όσα αυτός προέβλεπε, υλοποιούνται με φρενήρη ρυθμό στις μέρες μας.

Κεντρικό χαρακτηριστικό του νέου κανονισμού ήταν η θέσπιση κινήτρων για τον περιορισμό τής κατανάλωσης ενέργειας μέσω «μπόνους» που αύξαναν την επιτρεπόμενη δόμηση, έτσι ώστε ο επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης μπορούσε να επαυξάνεται κατά 5 ή και 10% (Άρθρο 25.1). Επίσης, ως κίνητρο για τη δημιουργία φυτεμένων δωμάτων, δόθηκε η δυνατότητα να χτιστούν επιπλέον 35μ2 στο δώμα (Άρθρο 18 και 19.2) και να αυξηθεί το επιτρεπόμενο ύψος. Εκτός από τα αμιγώς ενεργειακά ζητήματα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ενεργοποιείται και το άρθρο 10, το οποίο επαυξάνει την επιτρεπόμενη δόμηση σε ποσοστό κυμαινόμενο από 10 έως 25% κατά περίπτωση. Για παράδειγμα, μείωση της κάλυψης κατά ένα ποσοστό συνεπάγεται αύξηση της δόμησης κατά το αντίστοιχο ποσοστό. Η δόμηση επαυξάνεται επιπλέον και μέσω έμμεσων προσθηκών, όπως πατάρια ή σοφίτες (Άρθρο 11.6.ιδ & ιε). Η αύξηση μπορεί να φτάσει μέχρι και το 25% επί του συντελεστή δόμησης. (Αναλυτικά εδώ.)
Οι αυξήσεις όμως αυτές του συντελεστή δόμησης, συνεπάγονται και αύξηση των επιτρεπόμενων υψών. Για παράδειγμα, αν ο ΣΔ μιας περιοχής είναι έως 1,2, το επιτρεπόμενο ύψος είναι 17.25 μέτρα. Αν ο συντελεστής αυξηθεί, το επιτρεπόμενο ύψος μεγαλώνει στα 21.00μέτρα! (Άρθρο 15).

Τον Απρίλιο του 2023, λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές του Μαΐου, με τροπολογία που συνέταξαν οι υπουργοί Επικρατείας, Σκέρτσος και Γεραπετρίτης οι περιοχές της Φιλοθέης και του Παλαιού Ψυχικού εξαιρέθηκαν από αυτά τα «ευεργετήματα» του οικοδομικού κανονισμού. «Πολεοδομικό ρουσφέτι» είχε χαρακτηρίσει την απόφαση αυτή η «Εφημερίδα των Συντακτών», ενώ ακόμη και ο τότε πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νυν Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ζήτησε «Τη δέσμευση όλων των κομμάτων για νομοθετική ρύθμιση, με την οποία να συμπεριληφθούν στο άρθρο 120 του ν. 5043/2023 όλες οι περιοχές με χρήσεις γης «αποκλειστικής κατοικίας» αλλά και το σύνολο των περιοχών που διαθέτουν τα κατά τα ανωτέρω πολεοδομικά χαρακτηριστικά και άμεση αναστολή εφαρμογής συνολικά των πολεοδομικών κινήτρων του ΝΟΚ». (Η σχετική απόφαση της ΚΕΔΕ εδώ).

Για να φθάσουμε στην προσφυγή του Δήμου Αλίμου κατά οικοδομικής άδειας για ανέγερση πολυκατοικίας. (Αρ. Απόφασης 293/2024, 06/03/2024, Αιτών ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΜΟΥ), που προκάλεσε την προ ολίγων ημερών απόφαση του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό το μπόνους τετραγωνικών και ύψους που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. «Δεχόμαστε περίπου 50 αιτήσεις τον μήνα για οικοδομικές άδειες και ήδη το πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός έχουμε λάβει περισσότερες από 70», ανέφερε, ( Καθημερινή, 7/3/2024). Και πρότεινε στο δημοτικό του συμβούλιο να γνωμοδοτήσει υπέρ της εξαίρεσης του Δήμου από τα «ευεργετήματα» του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, προτρέποντας τις υπηρεσίες της πολεοδομίας να σταματήσουν να εκδίδουν άδειες εάν αυτές κάνουν χρήση των εν λόγω ευεργετημάτων, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να απαντά προειδοποιώντας ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα να «παγώνουν» την έκδοση αδειών ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ «εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ, ως ισχύουν». Με την οριστική απόφαση για τη συνταγματικότητα των κινήτρων δόμησης να αναμένεται να ληφθεί (το φθινόπωρο;) από την Ολομέλεια του ΣτΕ, όπου παραπέμφθηκαν οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί. («Αυτοδιοίκηση», 21/3/2024).

Επομένως, επείγει ο Δήμος Βριλησσίων να ενεργοποιηθεί και να πράξει ανάλογα!

Ζητάμε από την δημοτική αρχή
να συνταχθεί με τους Δήμους που αντιδρούν και να εισηγηθεί, στο πρώτο κιόλας δημοτικό συμβούλιο, πρόταση αναστολής των οικοδομικών αδειών και στα Βριλήσσια, για όσα κτήρια έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις συνδυαστικές διατάξεις του ΝΟΚ, έως ότου η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ τελεσιδικήσει.

Ζητάμε δηλαδή, την εξαίρεση και του Δήμου Βριλησσίων από τις διατάξεις του νέου Οικοδομικού Κανονισμού κατά το παράδειγμα του Δήμου Ψυχικού - Φιλοθέης.

Ο Δήμος μας οφείλει να επιχειρήσει να σώσει «οτιδήποτε και εάν σώζεται». Υπερβαίνοντας τις κυβερνητικές αντιδράσεις και τις τυχόν πιέσεις των τοπικών εργολάβων, που βλέπουν πεδίο λαμπρό αύξησης της κερδοφορίας τους από το νέο μέτρο. Ήδη, στο κέντρο των Βριλησσίων ολοκληρώνονται εξαώροφες οικοδομές (βλ. φωτογραφία), που αλλοιώνουν οριστικά τον χαρακτήρα του προαστίου.

Για δεκαετίες οι τοπικές διοικήσεις αδιαφόρησαν να εισηγηθούν μέτρα περιορισμού της αλόγιστης οικιστικής ανάπτυξης και της εξαφάνισης των ελεύθερων οικοπέδων. Οι δαπανηρές μελέτες για τη δέσμευση κοινωφελών χώρων στις αρχές της προηγούμενής δεκαετίας στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου, τις οποίες η ΔΡΑΣΗ είχε στηρίξει, απαξιώθηκαν και κατέρρευσαν. Ακόμη και η διαδικασία δέσμευσης των οικοπέδων για την ανέγερση 3ου Λυκείου παραμένει σήμερα στο σημείο μηδέν.

Όμως οι συνέπειες όλων των παραλείψεων, (προκαλούμενων συνήθως από μικροπολιτικές προτεραιότητες), σε συνδυασμό με την μαζική ανοικοδόμηση των τελευταίων δύο χρόνων, πυροδοτούν καθοριστικές μεταβολές στην εικόνα της πόλης για την αντοχή των δημοτικών υποδομών, την επιβάρυνση του κυκλοφοριακού και του προβλήματος της στάθμευσης στην πόλη. Πόσο μάλλον, που αυτές οι εξελίξεις ενισχύονται από την ανάλογα πυρετώδη ανοικοδόμηση και των γειτονικών Δήμων των Βριλησσίων, που εξίσου επιβαρύνουν τις δραστηριότητες της πόλης, όπως η ανοικοδόμηση της περιοχής «Πατήματος» Χαλανδρίου.

Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Έστω και την τελευταία στιγμή, το δημοτικό συμβούλιο των Βριλησσίων πρέπει να πάρει μια απόφαση που θα εμποδίζει την περαιτέρω υποβάθμιση της πόλης.


«Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια άλλη Πόλη»


readers  4260


Σχόλια (2)


admin 4 Απρ 2024, 00:22
Εύστοχο σχόλιο!
Χαρά Ροβίθη 1 Απρ 2024, 19:17
Είναι όντως μεγάλο το πρόβλημα. Θα έχετε παρατηρήσεις ότι πέρα από το θέμα του ύψους, στις καινούργιες πολυκατοικίες δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου κήπος ή πράσινος περίβολος, ενώ για την εποχή μας αυτό θα έπρεπε να είναι παντού δεδομένο (το έχουν πχ. πολλές παλιότερες πολυκατοικίες που φαίνεται πως είναι "αόρατες").
Επίσης οι εξώστες/μπαλκόνια συχνά είναι στενά ή μικρά, κάτι που επίσης δεν συνάδει με κτίσματα φιλικά προς μια βιώσιμη διαμονή.

Σε κάποιες περιοχές παρατηρείται το φαινόμενο να κόβουν το οικόπεδο στα δύο και να χτίζουν δύο πολυκατοικίες με κάλυψη οικοπέδου που πλησιάζει το 95% ή να βγάζουν τα μπαλκόνια σχεδόν στο ίδιο ύψος με το πεζοδρόμιο!

Υπάρχουν και ορισμένα ζητήματα αισθητικής όπως πχ ότι το 80% των οικοδομών επιλέγει ως χρώμα το ασπρόμαυρο που, μαζί με τα παραπάνω, την οικοδομική έξαρση των τελευταίων ετών και μια ισχυρή (και γελοία) τάση για ομοιομορφία, καθιστούν τη γενικότερη εικόνα απελπιστική και γι αυτούς που μένουν και γι αυτούς που τη βλέπουν.
Φιλικά
Χαρά Ροβίθη

Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Κωστής Παπαγιώργης
Οι αριθμοί είναι λιγότερο αμφίσημοι από τις λέξεις, η φιλοσοφία υπερέχει γιατί είναι η μόνη που μπορεί να σκέφτεται κάτι και συνάμα να σκέφτεται ότι το σκέφτεται.


Τα σχόλια σας...
Καταστρέφουν το πράσινο στο όνομα του περιβάλλοντος!18/6/2024 Τασία Μάρη
Πολύ ενδιαφέρουσα η παρέμβαση της Δράσης για μια άλλη Πόλη. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό σημείο του άρθρου, το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους , είναι το παρακάτω: " ....Είναι γνωστό το φαινόμενο, ξαφνικά όλοι οι Δήμοι να βάζουν όργανα γυμναστικής στα πάρκα τους, όλοι να αλλάζουν τους λαμπτήρες οδοφωτισμού τους με Led, όλοι να εγκαθιστούν υπόγειους κάδους συμπίεσης απορριμμάτων, όλοι να εκπονούν Σχέδια Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κινητικότητας, όλοι να αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να εγκαθιστούν δωρεάν σταθμούς φόρτισης, ναι, ζούμε σε έναν οικολογικό κόσμο που κινείται συντονισμένα και βελτιώνει την καθημερινότητά μας. Εκεί το χρήμα, εκεί πρωταγωνιστεί και η Αυτοδιοίκηση!...." Δυστυχώς, από την .... Τοπική Αυτοδιοίκηση, το δεύτερο συνθετικό είναι δυστυχώς όρος κατ΄ ευφημισμόν......
Ο πολίτης απέναντι στον Μινώταυρο μέσα στο κράτος - λαβύρινθο15/5/2024 Γιώργος Θωμάκος
Έχω ανάλογη δυσάρεστη εμπειρία από την ΑΑΔΕ, την αυθαιρεσία των υπηρεσιών της, τις δυσλειτουργικές πλατφόρμες της ,τα ηλεκτρονικά αδιέξοδα και την "απρόσωπη" "από μηχανής" ταλαιπωρία που περιμένει τον κάθε ανυποψίαστο πολίτη ( που δεν είναι λογιστής ή φοροτεχνικός). Και ως επιστέγασμα, ο Διοικητής της ο κύριος Πιτσιλής να κομπάζει ότι με την ηλεκτρονική διοίκηση έχει καταφέρει να μειωσει την προσέλευση του κοινού προς τις υπηρεσίες(αφού έχει πρώτα κλείσει όλες τις τοπικές εφορίες και έχει πάει τις υπηρεσίες στου διαόλου τη μάνα). Άλλη μία Ανεξάρτητη αρχή που "απολαμβάνει" την ανεξαρτησία της από το να λογοδοτεί στους πολίτες. Προσωπικά, δεν μπορώ να ανεχθω την "ανημπορια" αντίδρασης απέναντι σε τέτοιες.αυθαιρεσίες. Μετα απο δύο ενδικοφανεις προσφυγές (στις οποίες δικαιώθηκα) και ένα email διαμαρτυρίας στα διοικητή της ΑΑΔΕ σκοπεύω να στείλω αναφορά για τις δομικές παθογένειες της φορολογικής διοίκησης στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών κ Διαφάνειας στη Βουλή. Είναι σίγουρο ότι εκτός από εμένα υπάρχουν και πολλοι αλλοι στην αντίστοιχη θέση. Ευχής έργον θα ήταν να γίνει κάτι συλλογικά.
Τα Βριλήσσια στο μέτωπο των Δήμων που αντιδρούν 7/5/2024 ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Πρόκειται για ένα υδροκέφαλο κράτος και ένα επίσης υδροκέφαλο λεκανοπέδιο. Η ζήτηση κατοικιών είναι ασφυκτική και οι "αρμόδιοι" όπως πάντα καλούνται να την αντιμετωπίσουν άρον άρον, (τηρουμένου βεβαίως κάθε μέτρου που εξασφαλίζει τα συμφέροντα των εχόντων προσβάσεις στο κράτος). Θέλουμε σπίτια και δεν έχουμε γη; Δίνουμε ύψος, αδιαφορώντας αν ο συνωστισμός που δημιουργείται έτσι δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Κανένας από αυτούς τους νεαρούς και νεοεμφανιζόμενους, αμερικανοσπουδαγμένους πολιτικούς με τον αέρα σαράντα καρδιναλίων δεν θα σπάσει το κεφάλι του προκειμένου να αντιμετωπίσει ριζικά ένα θέμα πριν η βόμβα σκάσει στα χέρια μας, εστιάζοντας στα αίτια. Θα κινηθούν με συνοπτικές διαδικασίες για να κατασπαράξουν ό,τι έχει απομείνει και "τσιμέντο να γίνει". Διότι, αν η χώρα είχε διασώσει κάποιες πολιτικές προσωπικότητες και αν διέθετε πολιτικούς ικανούς να παράγουν πολιτική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως για παράδειγμα υπήρξε ο πρόσφατα εκλιπών Μιχάλης Χαραλαμπίδης, κάποιον θα ενδιέφερε αυτό το τρομαχτικό άνοιγμα ανάμεσα στα κέντρα και στις περιφέρειες, όπου υπάρχει μεγάλη στενότητα ευκαιριών απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας των εκεί πληθυσμών με αποτέλεσμα η ύπαιθρος να ερημώνει και να μαραζώνει την ώρα που τα κέντρα ασφυκτιούν. Γιατί εκεί βρίσκεται η κύρια γενεσιουργός αιτία των δυσλειτουργιών της πόλης. Χρειάζονται αντιστάσεις ώστε να μην εφαρμόζονται μέτρα που επιβαρύνουν την κατάσταση στις πόλεις, σαν αυτά που συζητούνται, αλλά ταυτόχρονα και αναβάθμιση των υποδομών και της ζωής στην περιφέρεια, ώστε να συγκρατούνται οι πληθυσμοί τους εκεί. Αυτά μεταξύ άλλων πολλών με δεδομένο το παντελώς αφερέγγυο σύστημα εξουσίας.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2024 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου