Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
2/12/2024

«Henry Mancini» στην 9η Συνάντηση του «Σινεμά και Μουσική»

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024, 8:30μμ, ζωντανά και διαδικτυακά

Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στις 8:30΄μμ, στην 9η συνάντηση του σεμιναρίου «Σινεμά και Μουσική», που οργανώνει το Cine Δράση ζωντανά και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom, ασχολούμαστε με το έργο του Henry Mancini (16 Απριλίου 1924-14 Ιουνίου 1994), ο οποίος υπήρξε ένα από τα πλέον ευέλικτα ταλέντα στην κινηματογραφική μουσική και κόσμησε με τη μουσική του ταινίες όπως τα «Τhe Glenn Miller Story» (1954), «Breakfast at Tiffany's» (1961), «Days of Wine and Roses» (1962), «The Pink Panther» (1963), «The party»(1968). Από αυτές τις ταινίες, στη διάρκεια της συνάντησης βλέπουμε και συζητάμε αποσπάσματα.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Mancini προτάθηκε για 72 βραβεία GRAMMY, κερδίζοντας 20. Ήταν υποψήφιος για 18 Βραβεία Όσκαρ κερδίζοντας 4, τιμήθηκε με 1 Golden Globe και προτάθηκε για δύο βραβεία Emmy. Δημιούργησε πολλές αξιομνημόνευτες κινηματογραφικές μουσικές, συμπεριλαμβανομένων των «Breakfast at Tiffany's», «The Pink Panther», «Days of Wine and Roses», «Hatari!», «Charade», «Victor, Victoria», «10», «Darling Lili», «Arabesque» και «The Glass Menagerie». Έγραψε επίσης μουσική για τηλεοπτικές ταινίες και σειρές. Ηχογράφησε πάνω από 90 άλμπουμ με στυλ που ποικίλλουν από τζαζ, κλασική, έως ποπ. Οκτώ από τα άλμπουμ αυτά οποία πιστοποιήθηκαν Χρυσά από την The Recording Industry Association of America.

Γεννημένος στο Κλίβελαντ του Οχάιο στις 16 Απριλίου 1924, ο Henry Manciniμυήθηκε στη μουσική και το φλάουτο σε ηλικία οκτώ ετών από τον φλαουτίστα πατέρα του, Κουίντο. Η οικογένεια μετακόμισε στην Aliquippa της Πενσυλβάνια όπου στα 12 του ασχολήθηκε με το πιάνο και μέσα σε λίγα χρόνια άρχισε να ενδιαφέρεται για τη διασκευή. Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο το 1942, γράφτηκε στο Juilliard School of Music της Νέας Υόρκης, αλλά οι σπουδές του διακόπηκαν τον επόμενο χρόνο όταν επιστρατεύτηκε. Το 1946 ο Mancini εντάχθηκε στην Ορχήστρα Glenn Miller-Tex Beneke ως πιανίστας-ενορχηστρωτής. Εκεί γνώρισε τη μελλοντική κυρία Henry Mancini, την Ginny O’Connor, η οποία ήταν ένα από τα αρχικά μέλη των Mel-Tones του Mel Torme. Παντρεύτηκαν στο Χόλυγουντ την επόμενη χρονιά. Το 1952 ο Mancini εντάχθηκε στο μουσικό τμήμα της Universal-International Studios. Κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι ετών συνέβαλε σε περισσότερες από 100 ταινίες, με πιο αξιοσημείωτη την «Τhe Glenn Miller’s Story», για την οποία κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ και το «Touch of Evil» του Orson Welles. Έφυγε από την Universal-International το 1958 για να εργαστεί ως ανεξάρτητος συνθέτης-διασκευαστής. Αμέσως μετά σκόραρε την τηλεοπτική σειρά «Peter Gunn» για τον Blake Edwards. Ήταν η αρχή μιας στενής σχέσης που κράτησε πάνω από 30 χρόνια και παρήγαγε 26 ταινίες.

Ο Mancini ήταν ένας περιζήτητος ερμηνευτής συναυλιών που διευθύνει πάνω από 50 αρραβώνες το χρόνο, με αποτέλεσμα πάνω από 600 συμφωνικές παραστάσεις. Μεταξύ των συμφωνικών ορχηστρών που διηύθυνε ήταν η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, η Φιλαρμονική του Ισραήλ, η Μπόστον Ποπς, η Φιλαρμονική του Λος Άντζελες και η Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα. Συνεργάστηκε με πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Sir James Galway, ο Johnny Mathis, ο Luciano Pavarotti, ο Doc Severinsen και ο Andy Williams. Έγραψε δύο βιβλία: «Ήχοι και παρτιτούρες – Πρακτικός οδηγός επαγγελματικής ενορχήστρωσης», που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη κάθε σοβαρού σπουδαστή της μουσικής και την αυτοβιογραφία του «Did They Mention The Music;» Το 1994 τιμήθηκε το διάσημο βραβείο του UCLA, The Distinguished Artist Circle Award. Έλαβε επίσης τέσσερις επίτιμους διδακτορικούς τίτλους από το Πανεπιστήμιο Duquesne της Πενσυλβάνια, το Mount Saint Mary's College στο Μέριλαντ, το Washington and Jefferson College στην Πενσυλβάνια και το Ινστιτούτο Τεχνών της Καλιφόρνια στη Βαλένθια.

Η βαθιά αγάπη του Mancini για τη μουσική και αφοσίωση του στην υποστήριξη νέων μουσικών είναι εμφανής στις υποτροφίες που καθιέρωσε σε κορυφαία μουσικά σχολεία. Πολλοί ανερχόμενοι συνθέτες, μαέστροι και διασκευαστές έχουν επωφεληθεί από τα προγράμματα Mancini στο Juilliard School of Music, UCLA, USC και στο «Congress of Strings» της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Μουσικής. Πέθανε το 1994. Η σύζυγός του, Ginny, τα τρία παιδιά και τα δύο εγγόνια τους συνεχίζουν την κληρονομιά του. Τον Απρίλιο του 2004, ο Mancini τιμήθηκε από την Ταχυδρομική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών με ένα γραμματόσημο που μνημονεύει τα επιτεύγματά του στη μουσική του κινηματογράφου και για τον εορτασμό της 40ης επετείου της ταινίας Ο Ροζ Πάνθηρας.

------------------------------------------------------------------------

Εισηγητής ο Παναγιώτης Δενδραμής, πτυχιούχος τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, με δίπλωμα σκηνοθεσίας (Σχολή Σταυράκου) και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην ιστορία και θεωρία του κινηματογράφου. Είναι διδάκτορας του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (διατριβή "Η κινηματογραφική εκπαίδευση στην Ελλάδα"), όπου δίδαξε ως ακαδημαϊκός υπότροφος. Διδάσκει ιστορία του κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται κάθε Τρίτη στις 8.30μ.μ. στο στέκι της Δράσης, (Πάρνηθος 21, Βριλήσσια). Tαυτόχρονα μεταδίδεται διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom:
Meeting ID: 850 0197 3068
Passcode: 497276

Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine-Δράση


readers  96


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:



Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Περί ποιήσεως (Μιχάλης Γκανάς)
Κι εσύ που ξέρεις από ποίηση κι εγώ που δεν διαβάζω κινδυνεύουμε. Εσύ να χάσεις τα ποιήματα κι εγώ τις αφορμές τους.


Τα σχόλια σας...
Τα προβαδίσματα και το διαζευκτικό ή αντί του εν ελλείψει: Ένα δίλημμα χωρίς περιεχόμενο18/11/2024 Χαράλαμπος Λαζάνης
Πράγματι, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με τις ντιρεκτίβες της, μετατρέπει τους Δήμους σε τηλεκατευθυνόμενα νευρόσπαστα, ανελεύθερους, χωρίς πόρους, αρμοδιότητες, πρωτοβουλία, χωρίς ζωή.. απρόθυμους να ρίξουν μια φρέσκια ματιά στα του οίκου τους. Το τί πραγματικά παίζεται με το ψυχομαχητό και το λαχάνιασμα των Δήμων πίσω από την "Αποκεντρωμένη" στη Δράση το έχουμε εμπεδώσει καλά, δηλαδή με όρους υπαρξιακούς της αυτοδιοίκησης. Από πλευράς του ο Δήμαρχος προβληματίζεται, όχι χωρίς θάρρος, με τα "κουρασμένα αντανακλαστικά" του πολιτικού συστήματος, ενώ οι σύμβουλοι της απερχόμενης Διοίκησης παραμένουν σε αφασία, κολλημένοι στο συστημικό τροπάρι της νομιμότητας. Εξαιρετικά διαυγής, ακριβοδίκαιη και σε πνεύμα δημοκρατικό/αυτοδιοικητικό -κοινοτιστικό θα έλεγα- η τοποθέτηση της δημοτικής μας Συμβούλου Μαρίνας Παπαχριστοδούλου.
Το Cine-Δράση συνδέεται με το Καλλιμάρμαρο12/10/2024 Μαρία Κυρίτση
Πολύ ωραία η χθεσινή πρωτοβουλία που πήρε η Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων "Cine-Δράση" για τη ζωντανή μετάδοση της συναυλίας. Έκλεισα την οθόνη στο σπίτι και έφτασα στο ΤΥΠΕΤ για να παρακολουθήσουμε ΜΑΖΙ μια εκδήλωση πρωτίστως πολιτική, όπου η συμμετοχή, η συμπαράσταση και η διαμαρτυρία απέναντι στην ανεπάρκεια/ασυδοσία της κεντρικής διοίκησης είναι για μένα προσωπική ανάγκη και κοινωνική υποχρέωση. Και η μαζική παρουσία πολιτών είναι σημαντική τόσο στην κάθε γειτονιά όσο και στο στάδιο. Δυστυχώς μικρό τμήμα της συναυλίας μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε αφού σύντομα έφτασε η ώρα της προκαθορισμένης προβολής. Μάταια κάποιοι προσπαθήσαμε να επισημάνουμε ότι η βραδιά ήταν ξεχωριστή και η παράστασή μας στο γεγονός είναι σημαντική, όχι μόνο για τους πενθούντες ή τους κυβερνώντες αλλά κυρίως για τους εαυτούς μας. Ότι η λέσχη δεν είναι μόνο ομάδα προγραμματικής προβολής ταινιών, αλλά πολύ περισσότερα πράγματα και το αποδεικνύει συνεχώς. Ότι δεν ήταν σοβαρή παρέκκλιση να καθυστερήσει η προβολή για 1 - 1,5 ώρα. Διαφωνήσαμε άσχημα (ειπώθηκαν λόγια που δεν θέλω να μεταφέρω), χωριστήκαμε στα δυό, ψηφίσαμε (!) και τελικά κάποιοι αποχωρήσαμε (ένθεν και ένθεν) πικραμένοι. Αν πιστεύουμε ότι η Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων "Cine-Δράση" έχει πολιτιστικό και κοινωνικό και πολιτικό πρόσημο, αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο. Όσοι συμμετέχουμε και αγαπάμε αυτή τη δράση, ας την στηρίξουμε και, μέσα από τις διαφωνίες μας, ας την προστατεύσουμε.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009




Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.




   
© 2006 - 2024 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου